Kaupunginjohtajan valinta on aina historiallinen

Raumalla kaupunginjohtajavalinta on edennyt hallitusti. Prosessi alkoi laajoilla sidosryhmien kuulemisilla, joissa etsittiin vaatimusmäärittelyä uudelle valittavalle johtajalle. Kaikki valtuustoryhmät, toimialajohtajat ja elinkeinoelämän edustajat saivat sanoa perusteellisissa haastattelutilaisuuksissa oman kantansa siihen, millaista kaupunginjohtajaa Rauma tarvitsisi. Vastauksissa painottui erityisesti kaupungin oman organisaation johtaminen.

Alusta alkaen oli yhteisesti sovittu, että valinta tehdään selkeän ja läpinäkyvän prosessin kautta, eikä ulkopuolisia “mustia hevosia” yksikään poliittinen ryhmä tule esittämään. 

Olen ollut mukana valintaa valmistelevassa toimikunnassa, jossa valittiin ensin haastatteluun kahdeksan kandidaattia. Näistä hakijajoukko karsittiin viiteen, jotka ohjattiin kattavaan soveltuvuusarviointiin. Konsulttiyrityksen lausuntojen ja arviointien tulosten perusteella jatkoon valittiin kaksi, joista seuraavaksi valtuusto tekee valintansa. Valinta tulee olemaan mielenkiintoinen, sillä valinta ohjaa varmasti suuntaa, johon kaupunki jatkossa menee.

Vaihtoehtoina on Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen ja Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen. Molemmilla suuntaaminen Raumalle on looginen askel uralla isompaan kaupunkiin. Valitaan kumpi tahansa, saamme varmasti osaavan ja hyvän kaupunginjohtajan.

Raumalla kaupunginjohtajaksi on vanhan läänitysperinteen mukaisesti valittu suurimman poliittisen valtuustoryhmän eli SDP:n jäsenkirjaa kantanut henkilö. Nyt loppusuoralla olevista Raision Korhonen on selkeästi entisenä SDP:n puoluesihteerinä tällainen, kun taas Laitilan Luukkonen on sitoutumaton.

Jatketaanko Raumalla historiaa valitsemalla demari vai tehdäänkö uutta historiaa valitsemalla ensimmäinen sitoutumaton ja vielä nainen kaupunginjohtajaksi? Elämme jännittäviä aikoja. 

Muita kirjoituksia