Etätyöt ja matkailu Rauman mahdollisuudet

Korona on jättänyt jälkeensä ainakin kaksi selkeää muutosta suomalaisten käyttäytymiseen. Etätyö on muuttunut normaaliksi yhä useammalle ja lomakautena kotimaan matkailu on noussut uudelle tasolle. 

Molemmat ovat Rauman kannalta erinomaisia mahdollisuuksia.

Etätyöhön siirtyminen teki keväällä sellaisen harppauksen, mitä on odotettu jo vuosia. Raumalla kaupungilla on iso rooli olla mukana parantamassa infraa, kuten tietoliikenneyhteyksiä ja antaa mahdollisuuksia uusien työntekotapojen kuten etätyökeskuksen kehittymiselle. 

Tärkeimpänä tavoitteena on tietysti uusien asukkaiden saaminen kaupunkiin. Vähenevä lapsimäärä ja vanhusväestön kasvava osuus on kuntatalouden kannalta vaikea yhdistelmä. Perinteisesti asukkaita saadaan paikkakunnalle työpaikkojen perässä. Etätyössä vetovoima tulee muualta, kun työpaikka ei kysy paikkaa. 

Siksi etätyön suomia mahdollisuuksia saada uusia asukkaita kannattaa yrittää hyödyntää. Kaavoittamalla lisää mahdollisuuksia ranta-asumiseen ja helpottamalla asumisen lisäämistä Vanhaan Raumaan voidaan muualta tulevia etätyötä tekeviä houkutella muuttamaan paikkakunnalle.

Kotimaan matkailu on ollut tämän kesän trendi ainakin somepäivitysten mukaan. Suomalaiset ovat koronan herättäminä huomanneet, että Suomi on iso maa, jossa riittää nähtävää ja koettavaa. 

Raumankin katukuvassa on näkynyt eniten suomalaisia turisteja. Jatkuuko trendi vielä, kun korona jossakin kohtaa jää kauemmas muistoihin, vai palaako ulkomaisten kohteiden vetovoima entiselle tasolleen? Raumalla olisi löydettävä keinoja, joilla matkailijoiden mielenkiinto säilyy ympäri vuoden. 

Ainakin joulusesonkia pitäisi hyödyntää voimakkaasti. Raumalla on kaikki mahdollisuudet nousta sellaiseksi joulukaupungiksi, jonka tunnelmaa ja palveluja tullaan katsomaan kauempaakin. 

Muita kirjoituksia