Elpymispaketin mukana muuttuu koko EU

Tällä viikolla eduskunta keskusteli historiallisesta EU:n elpymispaketista. On syytäkin keskustella, sillä samalla tehdään isoja muutoksia. 

Vaikka rahoituspaketin kautta Rauman seudun vientipainotteiselle teollisuudelle on lupailtu ja toki mahdollista saada apua, niin samalla hyväksytään paljon muutakin. 

Kyseessä on EU:n tulevaisuutta merkittävästi muuttava periaatteellinen päätös. Perussopimuksessa määritellään, ettei EU ota yhteistä velkaa, vaan jokainen jäsenmaa vastaa omista veloistaan. No nyt on ottamassa ja reilusti. Suomen osalta yli 6600 miljoonaa, joista noin puolet annetaan Italian ja muiden talouttaan heikosti hoitaneiden maiden talouteen. Toinen puoli palautuu hakemusten perusteella takaisin Suomeen.

EU on Venäjän kainalossa olevalle Suomelle tärkeä yhteisö ennen kaikkea länsimaisten arvojen ja turvallisuuden takia. Nyt kuitenkin elpymispaketilla muutetaan EU:n olemusta peruuttamattomasti. Muodostetaan tulonsiirtounioni, jossa jaetaan rahaa vastikkeettomasti lahjoituksina talouttaan huonosti hoitaneille valtioille. Ja pohjimmainen syy on nimenomaan huono taloudenpito, ei koronan aiheuttamat ongelmat. Lainapakettia käytetään siis tosiasiassa pönkittämään ongelmamaiden taloutta, osittain sen pelossa, että ne muuten lähtevät eurosta tai EU:sta. 

Samalla EU:lle ollaan antamassa verotusoikeus esimerkiksi muoviveron muodossa. Suomalaisten verotuksesta siis päättää jatkossa  joku muu kuin eduskunta.

Koko EU:n elpyminen on Suomelle tärkeää, mutta jos tavoite on elvyttää Suomen vientikysyntää, olisi tehokkaampaa suunnata rahat kotimaassa kilpailukyvyn kohentamiseen kuin viedä lahjakortteja Etelä-Eurooppaan. 

Elpymispaketti voi olla nyt välttämätön, mutta on hyvä tunnistaa, mitä se jatkossa tarkoittaa. Seuraava kriisi ja syy uudelle paketille odottaa varmasti tulevaisuudessa.

Muita kirjoituksia